Olfaktör Epitel nedir?
Olfaktör epitelyum , burnun içinde kokuyu yakalama ve beyine
geçirmekten sorumlu olan bir bölgedir . Olfaktör epitelyumun mekaniği tam
olarak anlaşılamamıştır; Bu yapı çok sayıda nöron içerir, ancak etkileşime
girip kokular arasında ayırım yapmanın Kredi hesaplama
tam yolu, bir sırdır. Olfaktör epitelyum tarafından kaplanan alan ne kadar
büyükse, nöronlar o kadar fazla ve koku duyusu o kadar iyidir.
Vücuttaki diğer epitel doku tabakaları gibi , olfaktör
epitelyum bir dizi hücre tabakasını içerir. Bu hücreler, uzun aksonlar
aracılığıyla koku ampulü ile iletişim kuran özel nöronlar ve kokuları toplayan
oldukça hassas reseptörlere sahip koku saç hücreleri içerir. Olfaktör epitel de
oldukça hassastır ve kimyasal maddelere, güçlü kokulara ve kafa travmalarına
maruz kalarak zarar görebilir.
Olfaktör epitel, burun arkasının içinde bulunur. İnsanlar
burnun içinden nefes aldıkça , burun kiri parçacıklarının açılmasının yakınında
bulunan ince tüyler ve mukuslar zararlı olabilir ve havanın geri kalanı da
olfaktör epitelyumdan geçer. Epiteldeki nöronlar belirli kokulara tepki verir
ve beyne burnun ne bildiğini söylemesi için bir sinyal gönderir. Temel olarak,
olfaktör epitelyum bir laboratuvar gibidir: insanlar kokulara maruz
kaldıklarında, anında kokmuyorlar, daha ziyade işlenmelerini ve beyinlerinin
sonuçlarının geri dönmesini beklerler.
Farklı hayvanların koku derecelerinde çeşitli derecelerde
duyarlılıkları vardır. Hayvanlar, yiyecek ve su tüketmek için tehlikeli
olabilecek yırtıcı hayvanların, potansiyel gıda kaynaklarının veya kirlenmenin
varlığından haberdar olmaları için koku alma epiteline güvenirler. Bazı
kokuların diğerlerine göre daha güçlü tepkileri tetiklediği görülüyor; Örneğin,
Kredi hesaplama
ekşi süt, genellikle tespit etmek çok
kolaydır, çünkü insanlar ve hayvanlar daha iyi huylu kokulara karşı daha az
duyarlı iken, içilmesi tehlikeli olabilir.
Bazı insanlar, mükemmel bir koku hissi, kısmen de doğmuş
olfaktör epitelyumla kısmen elde edilen bir yetenek ve kısmen de hasta eğitimi
ile kendilerini eğitebilirler. Örneğin şarap uzmanları, belirli kokuları
tanımayı öğrenmek için gözleri bağlıyken şarapları koklayabilir ve parfüm
“burunları” eğitimlerinde benzer teknikleri kullanırlar. Yaşamak için koku alma
duyularına güvenen insanlar da, sert kimyasalları ve güçlü kokuları önlemek
gibi, onu korumak için gerekli adımları atmaktadır.
Koku hassasiyeti kaybına yol açan hasar Kredi hesaplama
sadece talihsiz değil çünkü insanlar artık gülleri durduramaz ve koklayamaz.
Anosmia , koku duyusunun kaybı olarak bilinir, aslında oldukça tehlikeli
olabilir, çünkü insanlar, koku yapamadıkları zaman, gaz sızıntısı kokusu gibi
önemli tehlikeleri özlerler .
Yorumlar
Yorum Gönder