Olfaktör Epitel nedir?



Olfaktör epitelyum , burnun içinde kokuyu yakalama ve beyine geçirmekten sorumlu olan bir bölgedir . Olfaktör epitelyumun mekaniği tam olarak anlaşılamamıştır; Bu yapı çok sayıda nöron içerir, ancak etkileşime girip kokular arasında ayırım yapmanın  Kredi hesaplama tam yolu, bir sırdır. Olfaktör epitelyum tarafından kaplanan alan ne kadar büyükse, nöronlar o kadar fazla ve koku duyusu o kadar iyidir.
Vücuttaki diğer epitel doku tabakaları gibi , olfaktör epitelyum bir dizi hücre tabakasını içerir. Bu hücreler, uzun aksonlar aracılığıyla koku ampulü ile iletişim kuran özel nöronlar ve kokuları toplayan oldukça hassas reseptörlere sahip koku saç hücreleri içerir. Olfaktör epitel de oldukça hassastır ve kimyasal maddelere, güçlü kokulara ve kafa travmalarına maruz kalarak zarar görebilir.
Olfaktör epitel, burun arkasının içinde bulunur. İnsanlar burnun içinden nefes aldıkça , burun kiri parçacıklarının açılmasının yakınında bulunan ince tüyler ve mukuslar zararlı olabilir ve havanın geri kalanı da olfaktör epitelyumdan geçer. Epiteldeki nöronlar belirli kokulara tepki verir ve beyne burnun ne bildiğini söylemesi için bir sinyal gönderir. Temel olarak, olfaktör epitelyum bir laboratuvar gibidir: insanlar kokulara maruz kaldıklarında, anında kokmuyorlar, daha ziyade işlenmelerini ve beyinlerinin sonuçlarının geri dönmesini beklerler.
Farklı hayvanların koku derecelerinde çeşitli derecelerde duyarlılıkları vardır. Hayvanlar, yiyecek ve su tüketmek için tehlikeli olabilecek yırtıcı hayvanların, potansiyel gıda kaynaklarının veya kirlenmenin varlığından haberdar olmaları için koku alma epiteline güvenirler. Bazı kokuların diğerlerine göre daha güçlü tepkileri tetiklediği görülüyor; Örneğin, Kredi hesaplama  ekşi süt, genellikle tespit etmek çok kolaydır, çünkü insanlar ve hayvanlar daha iyi huylu kokulara karşı daha az duyarlı iken, içilmesi tehlikeli olabilir.
Bazı insanlar, mükemmel bir koku hissi, kısmen de doğmuş olfaktör epitelyumla kısmen elde edilen bir yetenek ve kısmen de hasta eğitimi ile kendilerini eğitebilirler. Örneğin şarap uzmanları, belirli kokuları tanımayı öğrenmek için gözleri bağlıyken şarapları koklayabilir ve parfüm “burunları” eğitimlerinde benzer teknikleri kullanırlar. Yaşamak için koku alma duyularına güvenen insanlar da, sert kimyasalları ve güçlü kokuları önlemek gibi, onu korumak için gerekli adımları atmaktadır.
Koku hassasiyeti kaybına yol açan hasar  Kredi hesaplama sadece talihsiz değil çünkü insanlar artık gülleri durduramaz ve koklayamaz. Anosmia , koku duyusunun kaybı olarak bilinir, aslında oldukça tehlikeli olabilir, çünkü insanlar, koku yapamadıkları zaman, gaz sızıntısı kokusu gibi önemli tehlikeleri özlerler .


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lamina Dura Nedir?

Merkel Hücresi nedir?

Laktoza sahip ürünler ve yiyecekler