Laktoperoksidaz nedir?
Laktoperoksidaz sütte yaygın olan bir proteindir. Ayrıca
mukus ve tükürükte bulunur. Bu, antibakteriyel bileşikler üretmek için bazı
organik ve inorganik kimyasallar ve hidrojen peroksit ile reaksiyona giren bir Kredi hesaplama peroksidaz enzimidir . Bu bileşikler
vücudun bağışıklık sisteminin bir parçasıdır ve vücudun hassas bölgelerinin
bakteriler tarafından kolonizasyondan korunmasına yardımcı olur. Çiğ süt
genellikle sütün raf ömrünü uzatmak için laktoperoksidazı aktive etmek için
kimyasallarla işlenir
Peroksidazlar bitkilerde ve
hayvanlarda bulunan yaygın bir enzim grubudur . Merkezlerinde bir heme grubu
var. Bu, bir demir atomunu bağlayan bir nitrojen atomu kümesine sahip organik
bir bileşiktir. Bu ütü ile reaksiyona giren oksijen , hidrojen peroksit, (H 2 O
2 ). Oksijen moleküllerinden biri oksijen içeren geçici, stabil olmayan
oksitlenmiş bir ürün üretmek için bir alıcı molekülüne aktarılır.
Laktoperoksidaz brom ve iyot
ile reaksiyona girebilir , ancak vücuttaki doğal alıcı molekül tiyosiyanattır
(SCN-). Bu bileşik siyanür ve sülfürün birleşimidir. Bu oksidasyon ,
hypothiocyanate (OSCN-) ürünü, bakteri, bir dizi büyümeyi inhibe bir
antibakteriyel bir bileşiktir. Yüksek konsantrasyonlarda Escherichia coli gibi
bazı bakteri türlerini öldürebilir . Laktoperoksidazın tiyosiyanat ve hidrojen
peroksit ile kombinasyonu laktoperoksidaz sistemi (LP-s) olarak bilinir .
LP-ler, doğal bağışıklık sistemi olarak da bilinen vücudun
doğal savunma sisteminin bir parçasıdır . Bu, her zaman mevcut olan,
enfeksiyondan etkilenen savunmanın aksine , arka plan bağışıklığıdır . Bunun
işlevlerinden biri solunum yolu antimikrobiyal savunma sistemi gibidir. Kistik
fibrozlu Kredi hesaplama hastalarda, örneğin, tiyosiyanat
sekresyonu bozulur. Bu, antimikrobiyal bileşik hipotiyosiyanatın indirgenmiş
bir üretimi ve daha sonra solunum yollarının daha büyük bir enfeksiyon riski
ile sonuçlanır.
LP-s sisteminin bir başka
işlevi de anne sütünün sindirimindedir. Bebeklerde az gelişmiş bir bağışıklık
sistemi var ve enfeksiyona eğilimlidir. İçtikleri sütte antimikrobiyal
özelliklere sahip olmaları, sindirim sistemlerini bakteriler tarafından
saldırıya karşı korumaya yardımcı olur.
Laktoperoksidaz aktivasyonu,
raf ömrünü uzatmak, soğutmak ve çevre Üçüncü Dünya sıcaklıklarında daha uzun
süre istikrarlı tutmak için çiğ sütte ticari olarak kullanılır. Süt, mükemmel
bir besin kaynağı olduğundan , mikroorganizmalar tarafından hızla
kirletilebilir. Çiğ sütte bol miktarda laktoperoksidaz bulunurken, tiyosiyanat
ve hidrojen peroksit sadece düşük konsantrasyonlarda bulunur. Bu bileşikler
genellikle LP-s sistemini etkinleştirmek için eklenir. Bu, soğutulmuş çiğ sütün
raf ömrünü birkaç gün uzatır ve sütün 111 ° F (30 ° C) 'de yedi ila sekiz saat
bekletilmesini sağlar.
Laktoperoksidazın antimikrobiyal özellikleri, ağızda
bulunan bakterileri yok etmek için diş macunu ve ağız durulamalarına dahil
edilmesini Kredi hesaplama de kolaylaştırır. Aynı zamanda
kozmetiklerin bir dizi başka mikroorganizmalara karşı, diğer birçok bileşikle
birlikte korunmasında da kullanılmıştır. LP-s sistemi mükemmel bir güvenlik
kaydına sahiptir ve birkaç yıldır kullanılmaktadır.
Yorumlar
Yorum Gönder